0y7bfdbctn2fx62jhudtb7gh1jvxa1


children hands in colors. Summer photo. Selective focus.

Németh Erika – gyermek mozgásterapeuta gondolatai

Sok éves szakmai tapasztalat és személyes élmény alapján állíthatom, hogy a mozgás igen korai és tudatos fejlesztése segítséget nyújt a későbbi tanulási folyamatoknál – írás, rajzolás, olvasás, tartós koncentráció kialakulása …- és az egészség megőrzésében.

A kisgyermek már a méhen belül is végez különböző mozgásokat. Ezek ösztönösek, de ahogy növekszik, szeretné a körülötte lévő furcsa, idegen világot felfedezni. Ennek érdekében próbál egyre bonyolultabb mozgásformákat végrehajtani. A későbbiekben helyzetváltoztatásra is képes a céljai elérése érdekében. Eleinte durva mozdulatokat végez, majd aztán egyre finomul. A nagy és az ezt követő finom mozdulatok kialakulása nagyon fontos szerepet tölt be az idegrendszer fejlődésében, ezért a szülőknek különös tekintettel kell gyermekük mozgáskultúráját folyamatosan fejleszteni, bővíteni, gazdagítani.

Napjainkban egyre többet tapasztaljuk, hogy a gyerekek megkésett részképességzavarokkal küzdenek, nem egyszer találkozunk a hiperaktivítás, figyelemzavar (ADHD) jelenségével is, valamint egyre több a beszédhibás, tanulási, magatartási, beilleszkedési zavarokkal küzdő gyerekek száma. Mindezek a problémák visszavezethetők a mozgás ügyetlenségre és egyensúlyhiányra, valamint a térbeli tájékozódás zavarára. Sok esetben már késve észleli a szülő a problémát, amivel leginkább a beiskolázáskor szembesül. Az akkor elvégzett vizsgálatok eredményei sok esetben nem túl biztatóak és éppen ezért meg kell próbálni változtatni, megoldást találni, hogy megelőzzük ezeket a nehézségeket. Segíthetünk rajta, ha mielőbb megteremtjük a feltételeket olyan mozgásfejlesztő eszközökkel, amelyben gyermekünk egy olyan légkörben fejlődhet napi szinten – akár a gyerekszoba falai között –, ahol bármikor, amikor csak kedve tartja, próbára teheti ügyességét, erejét és önkéntelenül is fejlesztheti  saját magát.

A mai rohanó világunkban, igen mozgásszegény életmódban élünk és ez különös tekintettel kell, hogy ráirányítsa figyelmünket  arra, hogy ezen mindenképp változtatnunk szükséges. Ezért is szeretném kiemelni a gidaWORLD mászóbirodalom modern, egyedi megoldásokat kínáló mozgásfejlesztő eszközei fontosságát. Olyan praktikus modulokról van szó, amely rendkívül ötletes, sokoldalúan használható, tovább bővíthető  gyerekbútor és gyerekágy, mely mind a prevencióban, mind a már kialakult nehézségek korrigálásában, a meglévő problémák fejlesztésében kiválóan alkalmas. Ezeken az eszközökön mászás, kúszás, pörgés, forgás, egyensúlyozás, hintázás, és ezen mozgások kombinációja végezhető el. E mozgások napi szintű ismétlése összességében segítik az érzékelést, az észlelés fejlődését, a térbeli tájékozódást, a dominancia /lateralitás/ kialakulását, beérését, fejlődik a mozgáskoordináció, a mászóka  és mászófal használatával erősödnek a szorítóizmok, nem utolsósorban fejlődnek az izmok és ízületek.

Jelszavunk: Mozogj minden nap, most már nincs akadály!

A mozgás által nemcsak egészségesebbé válik gyermekünk, de mentális egészségük egyaránt javulni fog, ami persze gyerkőceink hangulatára is rányomja a bélyegét.

gidaWORLD mászóbirodalom lehetőséget nyújt az otthoni rendszeres mozgásra, így olyan sokszor és intenzíven mozoghat gyermekünk,  ami már rövid távon meghozza a kívánt hatást. Nemcsak mozgása tökéletesedik, hanem már az említett tanulási, érési folyamatokra is komoly hatást gyakorol és ez összességében az egész személyiségére pozitívan kihat. Játékosan, önfeledten, örömmel, motiváltan tanulni nap mint nap és eljuttatni gyermekünket egy olyan magabiztos állapotba, ahol egyre integráltabban képes mozogni, tudatosan használja a testét és biztosan közlekedik a térben. Látva fejlődését, ezzel egy olyan lehetőséget teremtünk számára, amely mindenképp hozzásegíti őt ahhoz, hogy önálló, kiegyensúlyozott, kreatívan gondolkodó, boldog egészséges felnőtté váljon!

A cél nem lehet más csakis az, hogy biztosítsuk gyermekünk testi, lelki fejlődését és ennek  kulcsa a mi kezünkben van, amit többek között a gidaWORLD mászóbirodalom többfunkciós modulokkal valóban támogatni tudunk.

Jó szívvel ajánlom mozgásterapeutaként, gyógytestnevelőként, táncpedagógusként minden kedves szülőnek és szakembernek egyaránt!