0y7bfdbctn2fx62jhudtb7gh1jvxa1


Dr. Gyimes Zsolt egyetemi docens az iskolai testnevelésről

Olimpikon edző az iskolai testnevelésről

Egy olimpikon edző, Dr. Gyimes Zsolt gondolatai az iskolai testnevelésről, az oda bekerülő gyerekekről és a gidaWORLD mászóbirodalomról.

Amikor először megláttam a gidaWORLD mászóbirodalom termékcsoportot, azonnal eszembe jutottak azok a testnevelő és edző kollégák, akik évről évre egyre elkeseredettebben panaszkodnak az iskolai testnevelésbe kerülő gyermekek alacsony mozgáskultúrájáról, mozgáskoordinációjáról, fizikai fittségéről. Sajnálatos módon ezek most már nem csupán a korábbi évtizedek értékeitől, de lassan a minimálisan elvárható szinttől is elmaradnak.

A kollégák túlnyomó többsége ugyanazt az okot látja e negatív tendencia hátterében: a már gyermekkorban is eluralkodó mozgásszegény életmódot, az alapvető, természetes mozgások kóros hiányát.

Persze, mint jól képzett szakemberek, azonnal készséggel szolgálnak megoldással is, miszerint a javaslatuk: több napi szintű mozgás, függeszkedés, kúszás, mászás, labdázás, napi rendszerességgel a hinta, mászóka, csúszda és hasonló játékok használata.

forrás: pixabay

Az ellenérvek és kifogások ismertek:

  • ma már nem lehet a gyerekeket leküldeni a játszótérre, mint azelőtt, hisz számos veszély fenyegetheti őket felügyelet nélkül,
  • ezzel egyidejűleg az elfoglalt szülő képtelen, vagy csak rövid ideig képes levinni a gyermekét a játszótérre (ki ne ismerné az „Anya, ne menjünk még haza” panaszos könyörgést),
  • az iskolai és az iskolán túli elfoglaltság jelentősen leterheli a gyereket, és legegyszerűbb a játszótér adta rekreáción időt spórolni,
  • késő ősztől kora tavaszig csekély a lehetőség a kültéri tevékenységre.

Amikor jelen körülmények között megjelenik a piacon a gidaWORLD mászóbirodalom termékcsalád, nekünk sportszakembereknek azonnal felcsillan a szeme, óriási lehetőséget látva a fenti problémák egyszerű megoldására.

Milyen mozgások fejleszthetőek a gidaWORLD termékek segítségével

TF-en tanító testnevelőként örömmel üdvözlök minden olyan új kezdeményezést, ami egyszerűen, szakmailag átgondoltan növeli a kisgyermekek alap mozgáskészségét.

A modulok és a kiegészítők kreatív összeállításával az alapvető, természetes mozgások széles spektrumát kiválthatjuk a gyerekekből. Ezáltal javul az általános mozgáskultúrájuk, a mozgáskoordináció. A sok mászás következtében megerősödnek a testtartásért felelős törzsizmok, nő a végtagok ereje, a kezek szorítóereje. A sokirányú mozgáskiterjedés miatt javul a mozgásérzékelés (kinesztézis), a térbeli tájékozódás képessége, az egyensúlyérzék.

Melyik szülő ne akarná ezeket a képességeket viszontlátni a gyerekeiben?

Milyen fejlesztő hatást érhetünk el a gidaWORLD mászóbirodalom rendszeres használata mellett?

Atlétika szakedzőként különösen örülök a gidaWORLD mászóbirodalom megszületésének. Az atlétikában, a későbbi versenyszám specifikus koordináció és kondíció megalapozásához remek lehetőséget biztosít ez a termék. Rendszeres alkalmazásával nő a gerinc körül elhelyezkedő mély hátizmok ereje, ezáltal javul a törzs stabilitása. Ez elengedhetetlen feltétele az atlétikában a futó-, ugró- és dobószámok sikeres végrehajtásának, ráadásul jelentősen csökkenhet a későbbi sportsérülések előfordulása. Nemcsak a sportoló kislurkók számára válhat hasznossá a mászóbirodalom napi szintű használata, hanem minden gyermek számára, hiszen  az izmok erősödésével egyre kisebb problémát jelent majd többek között pl.: az iskolatáska cipelése.

Még egy csepp tudomány az iskolai testnevelésről

Végül, de nem utolsósorban a mászóbirodalom használata fejleszti a finom koordinációt és a figyelem összpontosítását. Számos tanulmány igazolta, hogy – különösen ez utóbbi képesség – jótékonyan hat a kisgyerekek szellemi képességeire is. Sajnálatos az a tény, hogy óvodáskorban a gyerekek nagymotorikus mozgása nem tökéletes,  ezért az iskolapadba ülve a kismotorikus mozgások, mint pl.: az írás megtanulása komoly gondot okozhat. Így hát nem kis felelősség hárul a szülőkre, óvodai gondozókra, iskolai testnevelőkre, hogy kellőképpen inspirálják a gyerekeket a mindennapi mozgásra, hisz az egészségünk mindenek felett a legfontosabb.

Mindezeket figyelembe véve maximálisan ajánlom a gidaWORLD termékcsoportot mindazok számára, akiknek fontos a gyermekük testi és szellemi rátermettsége.

Dr. Gyimes Zsolt egyetemi docens az iskolai testnevelésről

dr. Gyimes Zsolt
egyetemi docens, TF
olimpikon edző