A korai úszásoktatás fontossága – Szvetnyik Krisztina- testnevelő, úszás oktató

Testnevelőként és úszásoktatóként közel 30 éve tanítok gyerekeket óvódás kortól az érettségiző korosztályig.

Ezen évek alatt nagyon sokat változtak, sajnos romlottak a gyerekek képességei – azaz a koordináció, mozgáskoordináció, – amit főleg az utóbbi 10 évben lehet megfigyelni. A digitális világ beáramlása életünkbe nagyban befolyásolja a mindennapjainkat. Ez nagymértékben érinti a gyerekeket, már óvódás korban láthatjuk a mozgáshiány kialakulásának tüneteit.

Fontos, hogy gyermekeink elkezdjenek sportolni, a rendszerességgel az iskolai évek akadályait könnyebben fogják venni a sport egyéb pozitív hatása mellett.

gyermek-uszasoktatas-gidaworld

Az úszás az egyik legegészségesebb mozgásforma, amit könnyű elsajátítani és soha nem lehet elfelejteni. Az összes izmot megmozgatja, az egész szervezetre hatással van: szív-és érrendszer, légzőrendszer, anyagcsere és nagymértékben csökkenti a stresszt.

Gyermekkorban, a sport megtanítja a gyerekeket a stresszes helyzetek elviselésére, könnyebben szocializálódnak. A rendszeresség nagyon fontos mindenki életében, ez alól a gyerekek sem kivételek. A rendszeresen sportoló gyerekek szervezete ellenállóbb a betegségekkel szemben, jobb alvást eredményez, nő az önbizalmuk, nyitottabbak, nyugodtabbak, fegyelmezettebbek és kitartóbbak az iskolai évek alatt.

Szülőként ezek azok a tulajdonságok, amiket mi adhatunk gyermekünknek azzal, hogy beiktatjuk az életükbe a rendszeres sportot, pl: úszás.

Emellett nagy felelősségünk az otthoni környezetben is megteremteni a mozgásos játékokhoz a feltételeket.

A sportolás mellet szüksége van a gyerekeknek a természetes mozgásokra, a játékokra is, amikor észre sem veszi, hogy megtanulja az adott mozgásformákat. Az ilyen típusú játékok során nem kell koncentrálni a pontosságra, hiszen csak egy „játék”, azonban ilyenkor is nagyban fejlődik a mozgáskultúra. Ilyen eszközök lehetnek például a hinta fajták (fa hinta, fészek hinta, gyerek hinta), mászó eszközök (mászóka, bordásfal, kötélháló,) és egyéb kiegészítők, mint pl.: drótkötélpálya, mászófal, játszósátor, csúszda. Fontos elérni a mai mozgásszegény élet mellett, hogy természetessé váljon a gyerekeknél, hogy mozogni jó és nem teher vagy kötelesség.

Az “otthoni játszótér” kialakítására nagyon jó lehetőséget biztosít a gidaWORLD mászóbirodalom termékcsalád.

Használata során játékos, interaktív formában tudjuk elérni, hogy észrevétlenül hozzászokjon gyermekünk a napi testmozgáshoz és emellett a motoros készségek (kondicionális képességek, koordinációs képességek és ízületi mozgékonyság) is gyorsan fejlődik.

A termékcsalád moduljait egyénileg összeválogatva, gyermekünk habitusának és alvás szokásainak megfelelő birodalmat varázsolhatunk a gyerekszoba kis szegletében. Választhatunk, alul vagy felül tartalmazó gyerekágy funkciót, vagy az emeletes gyerekágy kialakítást a testvéreknek. Aki szereti a kuckó hangulatot, ő is talál megfelelőt. A gidaWORLD gyerekbútor minden esetben tartalmazza a napi mozgásigény kielégítésre alkalmas modulokat.

A gidaWORLD mászóbirodalom használatának előnyei:

  • általánosan segíti a gyerekek fejlődését, a mozgásfejlődésen túl
  • a helyes testtartás kialakulására jótékony hatással hat, hiszen a mászás, függeszkedés, hintázás alkalmával erősödnek, és egyben nyúlnak is az izmok
  • elősegíti a kikapcsolódást, lehetőséget biztosít otthoni körülmények között, a felesleges energia levezetésre
  • növeli a magabiztosságot, fejleszti az egyensúly érzéket
  • levezeti a stresszt
  • észrevétlenül erősíti a csontokat, izmokat, ízületeket
  • fantasztikus kalandokat élhetnek át a gyerekek játék közben
  • fejleszti a szerepjátékban elengedhetetlen képzelőerőt
  • nem utolsó sorban remek ágyfunkcióval rendelkezik, akár testvérek számára is

Minden szülőnek ajánlom, aki könnyebbé szeretné tenni gyermekeik mindennapjait azáltal, hogy magabiztos, sikeres felnőtté válhassanak!