Olimpikon edző az iskolai testnevelésről

Egy Olimpikon edző, Dr. Gyimes Zsolt gondolatai, az iskolai testnevelésbe kerülő gyerekekről, és a gidaWORLD mászóbirodalomról

Amikor először megláttam a gidaWORLD mászóbirodalom termékcsoportot, azonnal eszembe jutottak azok a testnevelő és edző kollégák, akik évről évre egyre elkeseredettebben panaszkodnak az iskolai testnevelésbe kerülő gyermekek alacsony mozgáskultúrájáról, mozgás koordinációjáról, fizikai fittségéről. Sajnálatos módon ezek most már nem csupán a korábbi évtizedek értékeitől, de lassan a minimálisan elvárható szinttől is elmaradnak.

A kollégák túlnyomó többsége ugyanazt az okot látja e negatív tendencia hátterében: a már gyermekkorban is eluralkodó mozgásszegény életmódot, az alapvető, természetes mozgások kóros hiányát.

Persze, mint jól képzett szakemberek, azonnal készséggel szolgálnak megoldással is, miszerint a javaslatuk: több napi szintű mozgás, függeszkedés, kúszás, mászás labdázás, napi rendszerességgel a hinta, mászóka, csúszda és hasonló játékok használata.

iskola-testneveles-ora
forrás: pixabay

Az ellenérvek és kifogások ismertek:

  • Ma már nem lehet a gyerekeket leküldeni a játszótérre, mint azelőtt, hisz számos veszély fenyegetheti őket felügyelet nélkül.
  • Ezzel egyidejűleg az elfoglalt szülő képtelen, vagy csak rövid ideig képes levinni a gyermekét a játszótérre (ki ne ismerné az „Anya, ne menjünk még haza” panaszos könyörgést).
  • Az iskolai és az iskolán túli elfoglaltság jelentősen leterheli a gyereket, és legegyszerűbb a játszótér adta rekreáción időt spórolni.
  • Késő ősztől kora tavaszig csekély a lehetőség a kültéri tevékenységre.

Amikor jelen körülmények között megjelenik a piacon a gidaWORLD mászóbirodalom termékcsalád, nekünk, sportszakembereknek azonnal felcsillan a szeme, óriási lehetőséget látva a fenti problémák egyszerű megoldására.

Nézzük meg milyen mozgások fejleszthetőek a gidaWORLD termékek segítségével:

TF-en tanító testnevelőként örömmel üdvözlök minden olyan új kezdeményezést, ami egyszerűen, szakmailag átgondoltan növeli a kisgyermekek alap mozgáskészségét.

A modulok és a kiegészítők kreatív összeállításával az alapvető, természetes mozgások széles spektrumát kiválthatjuk a gyerekekből. Ezáltal javul az általános mozgáskultúrájuk, a mozgáskoordináció. A sok mászás következtében megerősödnek a testtartásért felelős törzsizmok, nő a végtagok ereje, a kezek szorítóereje. A sokirányú mozgáskiterjedés miatt javul a mozgásérzékelés (kinesztézis), a térbeli tájékozódás képessége, az egyensúlyérzék.

Melyik szülő ne akarná ezeket a képességeket viszontlátni a gyerekeiben?

Nézzük, milyen fejlesztő hatást érhetünk el, a gidaWORLD mászóbirodalom rendszeres használata mellet:

Atlétika szakedzőként különösen örülök a gidaWORLD mászóbirodalom megszületésének. Az atlétikában, a későbbi versenyszám specifikus koordináció és kondíció megalapozásához remek lehetőséget biztosít ez a termék. Rendszeres alkalmazásával nő a gerinc körül elhelyezkedő mély hátizmok ereje, ezáltal javul a törzs stabilitása. Ez elengedhetetlen feltétele az atlétikában a futó, ugró és dobószámok sikeres végrehajtásának, ráadásul jelentősen csökkenhet a későbbi sportsérülések előfordulása. Nem csak a sportoló kislurkók számára válhat hasznossá a mászóbirodalom napi szintű használata, hanem minden gyermek számára, hiszen  az izmok erősödésével egyre kisebb problémát jelent majd többek között pl.: az iskolatáska cipelése.

Még egy csepp tudomány:

Végül, de nem utolsó sorban a mászóbirodalom használata fejleszti a finom koordinációt és a figyelem összpontosítását. Számos tanulmány igazolta, hogy – különösen ez utóbbi képesség – jótékonyan hat a kisgyerekek szellemi képességeire is. Sajnálatos az a tény, hogy óvodás korban a gyerekek nagymotorikus mozgása nem tökéletes,  ezért az iskolapadba ülve a kismotorikus mozgások, mint pl.: az írás megtanulása, komoly gondot okozhat. Így hát nem kis felelősség hárul a szülőkre, óvodai gondozókra, iskolai testnevelőkre, hogy kellőképpen inspirálják a gyerekeket a mindennapi mozgásra, hisz az egészségünk mindenek felett a legfontosabb.

Mindezeket figyelembe véve maximálisan ajánlom a gidaWORLD termékcsoportot mindazok számára, akiknek fontos a gyermekük testi és szellemi rátermettsége.

Dr. Gyimes Zsolt
Egyetemi docens, TF
Olimpikon edző